Tunnekorttien käyttöideoita

Suomalaisissa tunnekorteissa on tähän asti painotettu ilmeiden ja eleiden tunnistamista. Ne onkin suunnattu lähinnä lasten tunnekasvatukseen.

SDG*palapelitunnekortit soveltuvat paremmin myös nuorten ja aikuisten tunnetaitojen kehittämiseen, koska näissä korteissa tunteiden nimeäminen korostuu.

Tunnekorttien avulla on helppoa keskittyä yksittäisen tunteen käsittelyyn.

 

 

25 tunnekortin sarjalla voit pelata tunnekorttipeliä:

1)Sekoita 25 tunnekortin pakka hyvin.
2)Jaa kullekin pelaajalle 6 korttia. Koska tässä kootaan itselle osaa palapelistä, niin olisi hyvä, jos omat kortit voisi piilottaa toiselta vaikkapa kansiolla.
3)Laita jakamattomat kortit keskelle pöytää nurinpäin.
4)Pelin aikana jättää kukin vuorollaan yhden kortin oikeinpäin omaan pinoonsa keskelle pöytää. Sitten hän voi ottaa itselle yhden kortin joko nurinpäin olevasta pinosta tai päällimmäisen kortin oikeinpäin olevasta pinosta. Niin jokaisella on koko ajan kuusi korttia.  Kun kaikki keskellä olevat kortit ovat oikein päin olevassa pakassa, sekoitetaan se ja käännetään nurinpäin.
5)Tavoitteena on kerätä pelin aikana itselle sellaiset kortit, joiden kulmista löytyy neljä samanlaista ja samanväristä tunnetilaa. Hyvällä onnella saat kuudella kortilla eteesi kaksi tuollaista tunneneliötä. Silloin saat yhdestä pelistä kaksi pistettä. 6)Peliä voi jatkaa uudella kierroksella, kunnes joku on kerännyt kokoon viisi pistettä.

 

 

Alla muutamia muita ideoita tunnekorttien käyttöön:

1) Kartoita ryhmän ilmapiiriä.

Jokainen valitsee omaa tunnetilaansa parhaiten kuvaavan kortin. Valintaa voi korostaa ilmaisemalla tuo tunteen sanallisella minä-viestillä. Ilmeilyllä tunne vahvistuu ja luo hauskemman ilmapiirin.

2) Havainnollista tunteiden tarttumista tunnehipalla.

Valitaan tunnekorteista vastatunteet ja niille esittäjät. Nämä yrittävät kävellen tartuttaa omaa tunnettaan muihin ryhmän jäseniin. Tunnetartunnan saaneet kertovat tunteesta ilmein ja elein.

Tämä leikki toimii jään rikkojana päivän tai viikonlopun mittaisilla kursseilla.

 

 

3) Anna tehtäväksi pohtia jonkin tunteen ominaisia piirteitä.

Ryhmässä tai itsekseen voi miettiä, miten valittua tunnetta voisi käsitellä ja säädellä. Entä miksi kyseinen tunne saattaa vallata mielen? Jälkimmäiseen kysymykseen saa vinkkejä tunnekorttien reunojen lähitunteista.

4) Harjoituta sanatonta ilmaisua. Ryhti, liikkuminen ja eleethän muuttuvat eri tunnetiloissa.

Anna tehtäväksi ilmaista pantomiimisesti  jonkun kortin tunne. Tämä onnistuu sekä pareittain että myös ryhmän edessä.

 

 

5) Harjoituta äänenkäyttöä.  Äänensävy kertoo usein enemmän kuin sanat.

Joku voi pelkällä äänellään vihjata, mikä oikeastaan tuntee. Tässä leikissä voi käyttää vaikka ”Kiitos”-sanaa.  Muut yrittävät arvata tunnetilan.

6) Hahmota korttien avulla sadun tai kertomuksen tunteita.

Valitusta kertomuksesta voi ihan tietoisesti tunnekorttien avulla etsiä henkilöiden päällimmäiset tunteet.

 

 

7) Herätä mielikuvitus.

Keksikää ihan oma tarina jonkin tunteen tiimoilta. Apuna voi käyttää tunnekortin laidalle nimettyjä lähitunteita ja palapelin vierekkäisten korttien antamia tunnevihjeitä.

8) Selvittele todellisen tapahtuman tunnetaustoja.

Ryhmässä tai itsekseen voi  tunnekorttien avulla miettiä eri henkilöiden tunnetiloja. Näin saadaan etäisyyttä tilanteeseen ja tilanne konkretisoituu. Tämä harjoitus auttaa tajuamaan oman käytöksen vaikutusta muiden tunteisiin.

 

 

9) Käytä kortteja terapiassa tunteiden selkyttämiseen.

Anna toisen valita itseään parhaiten kuvaava tunnekortti. Hän voi kertoa mitä asioita se tuo mieleen. On mahdollista myös kertoa syy juuri tuon kortin valintaan.

Syvemmälle tunteeseen pääsee muuttamalla tietoisesti myös äänensävyä, ilmeitä ja kehon asentoa. Terapeutti voi näyttää tuollaiseen tunteen tehostamiseen ensin esimerkkiä.

10) Avaa parisuhdesolmuja.

Oman tunnekorttinsa valitsemalla parin kumpikin osapuoli voi keskittyä tuosta tunnetilastaan kertomiseen. Tämä harjoitus kehittää myös kuuntelemisen jaloa taitoa.

 

 

11) Lisää  tunnetietoisuutta.

Sattumanvaraisen kortin käteensä saaneelta voi tiedustella kahta asiaa.  Missä se tunne hänen mielestään sijaitsee? Mikä voisi olla sen tunteen viesti.

12) Tarkenna tunteen nimi.

Kun joku on ensin päätynyt  tietyn tunnekortin valintaan, niin sitä mielialaa voi tarkentaa. Palapelitunnekorttien laidoiltahan löytyy kahdeksan lähitunnetta. Voi miettiä olisiko sittenkin kyse jostain noista lähitunteesta, joista harvemmin puhutaan.

 

 

13) Kokoa oma tunnekartta palapelinä.

Yhdeksän kortin sarjan kokoaminen onnistuu värikoodien avulla pieneltäkin lapselta. Laajemman 25 kortin kokoisen palapelin kokoamisessa riittää haastetta myös nuorille sekä aikuisille.

14) Pelaa muistipeliä

Kahdella tunnekorttisarjalla voi pelata muistipeliä. Kortit jaetaan pöydälle valkoinen puoli ylöspäin. Vuorotellen kukin pelaaja saa kääntää kaksi korttia. Jos ne ovat samanlaiset, niin pelaaja ja saa kortit itselleen, mutta jos ne ovat erilaiset ne on käännettävä takaisin pöydälle.

2×9 kortin kanssa voi treenata muistia leikki-ikäistenkin kanssa, koska kaikki yhdeksän korttia ovat erivärisiä. 2×25 tunnekortilla saa aikuinenkin ystävän tai terapeutin kanssa virkistettyä muistia.  Samalla tulee hierottua tunneälynystyröitä.

 

 

Yhdeksän kortin sarjan saat printattua sivulta tunteeni.fi . Laminoinnin ja leikkaamisen jälkeen ne ovat käyttövalmiita.

 

 

 

Paluu SDG*tunnekartan kotisivustolle

 

 

Tietolähteet:

Tunnekorttien ideapankki

The mood cards

Jens Salaman opinnäytetyö tunnekorteista

 

 

 

Jätä kommentti