Opas tunnekartan maailmaan

Nämä viisi tunnetta seikkailevat INSIDE OUT -elokuvassa. (1)

Mitkä tunteet sopisivat kysymysmerkkien tilalle?

 

SDG.Insideoutvärit.ikoni

 

  • Kun opit tunnistamaan tunteita, luot pohjan tunteiden hallinnalle.  Saat mielenliikahdukset tietoisen ajattelun piiriin.  Myötätuntosi kasvaa.
  • Kun ytimekkäästi nimeät tunnetilasi,  kielteinen tunne  vaimenee. (2)
  • Kun rohkenet nimetä ja kokea tunteesi, voit välttyä monilta psykosomaattisilta oireilta. (3)  

Tunteet kertovat suhteestasi ympäristöön.   Tosin havaintoihin liittyvät  muistot aiheuttavat  joskus ylilyöntejä.  On todettu, että tunteiden tunnistaminen on tunneälyn perusta. (4) Siihen pohjautuvaa tilannetajuista tunneilmaisua tarvitaan kaikilla elämän alueilla.

 

tunnetunteesi

 

Tunnekartan käyttötapoja

 

Kartan keskiöstä saa alkunsa kahdeksan tunneskaalaa.  Tunteet seuraavat toisiaan usein aivan tietyssä järjestyksessä.

Kun silmäilet tunnekarttaa keskipisteestä kohti vasempaa laitaa, näet miten  HUONO IHMISSUHDE  kehittyy.  Mielesi valtaa ensin hämmennys.  Sitten  tajuat kokeneesi jotain  vääryyttä.  Alkaa kiukuttaa.  Sen jälkeen ehkä syttyy palavampi vihan tunne, joka hallitsemattomana  johtaa  raivoon ja julmuuteen.  Vihan juuria saattaa löytyä myös sitä ympäröivien tunteiden piiristä. Läpieletyn vihan ja anteeksiantamisen  jälkeen saat mielenrauhasi takaisin.

 

SDC13484

 

Jokaista tunnetta piirittää joukko siihen liittyviä lähitunteita.  Zoomaapa tunnekartta älypuhelin vaaka-asennossa kokoon, jossa sinua kiinnostavan tunteen ympärille jää vain kahdeksan tunnetta.  Pääset turvallisesti seilaamaan ja seikkailemaan tunteiden valtamerellä. 

Kuvitellaan että turhautuisit, koska kovasta yrittämisestä huolimatta tuloksia ei alakaan näkyä.   Saatat tuumia  ”luovutan”.  Katsopa silloin, mikä myönteisempi vastatunne löytyy turhauman alta.  Arkuus.   Skrollaa esiin seuraava  näkymä keskipisteen toiselta puolelta.  Arkana  sanoisit itsellesi  ”epäröin”, mutta  lähitunteista löydätkin uusia ajattelumalleja  ”hidastellaan”, ”odotan”, ”unelmoin”, ”saan lohtua”, ”asia selvisi”, ”olen lähellä”, ”otan rennosti”, ”kaipaan”.  Sisäisellä puheella on valtava vaikutus tunne-elämään!

 

SDG.arkuusote

 

SDG*tunnekartta on niin tiivis tietoisku tunteista, että sen hahmottamiseen  voi mennä parikin viikkoa.  Kannattaa kiinnittää kartta näkyvälle paikalle kotiisi tai työpaikalle.  Kun vilkaiset sitä pari kertaa päivässä, tulet vähitellen tutuksi tunteittesi kanssa.

Alla näet kaksi klikattavaa ovea tunnemaailmaan.  Ensin  eteesi avautuu tulostettava   A4-kokoinen tunnekarttaopas.

 

Opas 

Tarkemmat suunnistusohjeet saat  blogista vähän alempaa.  Sieltä voit printata  pelkistetyn – vain tunteiden nimistä koostuvan –  karttapohjankin.  Tunnekartta toimii työkaluna itsetutkiskelussa, sielunhoidossa sekä myös terapiassa.

Toinen voi ensin kaikessa rauhassa  kertoa sisimpiä tuntojaan.  Tarinoinnin aikana kannattaa tarkkailla  muutoksia  ilmeissä, eleissä, hengityksessä, ryhdissä ja äänenkäytössä.  Avautumisen jälkeen alkaa esiin nousseiden tunteiden etsiskely kartalta.  Itselleen tärkeiden tunteiden  vastakohtia ja niiden tunneilmaisuja voi sitten hakea myöhemmin kotona.  Näin  tapaaminen ei pitkity liikaa.  Netistä löytyvästä Miehen tunnesanastosta saa apua tuohon kotitehtävään.

Breath

Toisesta ovesta pääset katsomaan englanninkielistä diaesitystä hengityksen ja tunteiden välisestä yhteydestä.  Lepohermostosi on aktiivinen, jos huomaat uloshengityksesi olevan sisäänhengitystä pitempi.  Voit aamulla herättyäsi testata yöunesi laadun tuolla tavoin. Urheilijat saattavat keskittyessään pidentää uloshengitystään tarkoituksellisesti. (5) 

SDG*tunnekartta on käännetty  jo seitsemälle kielelle.  Suomen- ja englanninkielisistä versioista voit lukea tunneilmaisut jokaiselle kartan 121 tunteelle.  Linkit noihin PRO-karttoihin löydät blogin alalaidasta.

                    
Lisäinfoa

 

 *
Pieni tunnekarttakirja
58 tunnetta kuvin ja sanoin

KIRJAN ÄLYPUHELINVERSIO

 *

Toinen tunnekarttakirja
94 tavallisen tunteen kuvauksia – kuinka ravinnolla voi tasapainottaa tunteitaan

 KIRJAN ÄLYPUHELINVERSIO

*

Miehen tunnesanasto
emeritusprofessori Markku Ojasen suositus
 *
Vastatunteita ja synonyymeja
synonyymihakemisto älypuhelimille
uusimpia tunneoivalluksia facebook-sivulla

*

Tunteisiin liittyviä oletuksia
 ote Katja Myllyviitan kirjasta ”Tunne tunteesi”

*

Klikkaamalla karttaa pääset tutkimaan sitä tarkemmin.

  Printattava  tiedosto löytyy täältä.

 *

 

Tunnekartan ominaisuuksia

 

1) Voit skannata nopeasti ja loogisesti kartan kaikki tunteet seuraavalla tavalla.  Käy ensin läpi kaikki kahdeksan tunneskaalaa ja niiden jälkeen kartalta löytyvät pystyrivit alhaalta ylöspäin. Lukiessasi huomannet joitain itsellesi ajankohtaisia tunteita.  On hyvä pitää mielessä, että tunteet tulevat ja menevät kuin pilvet.

2) Joka tunteen ympäriltä löytyy lukuisia lähitunteita.

3) Keskipiste toimii kahdeksan tunneskaalan lähtöpisteenä  sekä tunnekartalta löytyvien vastatunteiden peilauspisteinä.  PRO-kartalta löydät vastatunteen myös jokaisen tunteen alta, mikä helpottaa tunnekartan tutkimista pienemmillä näytöillä.

4) Nimetyt tunneskaalat kuvaavat tunnetilojen intensiteetin kasvua.  Kuhunkin  liittyy omanlaisensa hengitystyyliPieni tunnekarttakirja kertoo niistä tarkemmin.  Myönteisissä tunteissa uloshengitys on tavallisesti sisäänhengitystä pitempi.

5) Vastatunteet johtavat näkemään  kielteisiksi mielletyille tunteille vaihtoehtoisia ajatusmalleja.  Eräissä tapauksissa ne selittävät toisiaan.

 

 

6) Myönteisiksi käsitetyt tunnetilat sijoittuvat lähinnä tunnekartan oikeaan yläneljännekseen.  Niiden vallitessa lepohermosto on aktiivisempi.

7) Sukulaistunteet , jotka muistuttavat toisiaan, voivat olla kaukanakin toisistaan.  Esimerkkeinä mainitsen seuraavat : kunnioitus ja arvostuskyvyttömyys ja avuttomuus sekä syyllisyys ja häpeä.

8) Tämän tunnemallin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että vaikka kaikkia tunteita et kartalta löydäkään, niin voit sijoittaa ne joidenkin tunteiden väliin.  Esimerkiksi rohkaisun paikka on lohdutuksen ja toiveikkuuden välissä.

9)  PRO-kartoissa pienet kolmiot tunteiden välissä antavat esimerkkejä mahdollisista tunnetilojen muutoksista.

10) Elämän valintoja näet tunnekartan laidoilla suluissa.

 

 

11) Tunnekartan halki yläviistoon kammosta tarmoon kulkee kristinuskoon kasvamisen ja kutsumuksensa seuraamisen skaala.

12) Pysyvän tunteista riippumattoman rauhan saat myöntämällä syyllisyytesi Jumalalle ja  rukoilemalla Jeesusta sydämeesi.  Yksinkertaista  –  ja se toimii.


Omalla viisaudellani en olisi pystynyt näin monimutkaista tunnerakennelmaa luomaan.  Niinpä kiitoksena päätän tämän tunnekartan lukuoppaan mainitaan

 

Kunnia yksin Jumalalle (Soli Deo Gloria eli SDG)

P.Gudsson

haastatteluni Radio Suomessa

 

Mielenterveysongelmat ja psykosomaattiset kivut vaivaavat monia.  Voisiko tämä tunteiden nimeämiseen rohkaiseva sivusto toimia henkisenä laastarina tai ennaltaehkäisevänä mielen lisäravinteena?

Itse sain ystävääni kuuntelemalla ja rukouksen avulla johdettua häntä vähän täysipainoisempaan elämään.  Suunnistusretki tunnekartalla onnistui.

Yhdessä Päivi Niemen käytännönläheisen ”Hyvää mieltä ja tunnetaitoja” -kirjan ja Toivon puheita -sivuston laajan äänitearkiston kanssa tämä blogiaineisto saattaisi  auttaa muitakin kokoamaan elämänsä palapeliä.

 

TTT.punapuzzle

 

Ilahtuisikohan joku tuttusi  SDG*tunnekartasta ja sen oheisaineistosta?   Pieni tunnekarttakirja,  Toinen tunnekarttakirja sekä Miehen tunnesanasto ovat helposti luettavissa ja jaettavissa tableteilla, läppäreillä ja pöytäkoneilla.  Twitterissä viitaukseksi  riittää  bit.ly/2fhrm2n   Kartan vastatunteista kerron viikottain Tunteiden vuoristorata-facebook-sivulla.

 Jakonapit löydät blogin alalaidasta mainosten jälkeen

Saat vapaasti kopioida tunnekarttaa ja levittää sitä netissä tai vaikka pullopostina 😉  Voit  käyttää aineistoa myös terapiatyössäsi.  Muistathan kuitenkin, että  SDG*tunnekartan CC BY-NC-ND 4.0-lisenssin vuoksi tulee karttatulosteen vastata alkuperäistä tiedostoa.

 

 

Opiskelijoille, jotka etsivät gradun tai lopputyön aihetta,  Suomen laajin tunteiden nimeämiseen erikoistunut sivusto tarjoaa ainutlaatuisen tutkimuskohteen.

Yhteystietoni löydät  englanninkielisen tunnekarttasivuston yläpalkista.

Tästä linkistä saat  printattua työkirjatyyppisen  tunnekarttapohjan, johon voi tehdä omia merkintöjä.

”Tunnekartan tarina” -artikkelista saat tietoa SDG*tunnekartan taustoista.  Sitä lukien pääset perille myös monista tieteellisistä tutkimuksista, jotka tukevat kartan rakennetta.

 

 

(1) INSIDE OUT – elokuvan virallinen traileri

(2) Matthew Liebermanin (UCLA) tutkimusraportti

(3) Tietoisku psykosomaattisesta oireilusta

(4) www.terveyskirjasto.fi -sivuston tietoisku tunneälystä

(5) Jarmo Liukkonen ”Henkinen vahvuus”

 

 

Tunnekartat 7 kielellä

 

SDG*PRO-TUNNEKARTTA SUOMEKSI

*

SDG*PRO-TUNNEKARTTA ENGLANNIKSI

*

 SDG*TUNNEKARTTA RUOTSIKSI 

*

  SDG*TUNNEKARTTA SAKSAKSI

* 

 SDG*TUNNEKARTTA ESPANJAKSI

*

SDG*TUNNEKARTTA VENÄJÄKSI

*

 SDG*TUNNEKARTTA RANSKAKSI

 *

Ovien kuvat : Murat Cebi ja John de Boer

Blogin alaosan kuvat : Billy Alexander, Miguel Egalde, Gary Fleischer, Marco Michelini ja Micah Burke

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s